Bijna de helft van werkend Nederland heeft nog nooit een ontruiming geoefend. Ook weet 32 procent niet of er wel een ontruimingsplan is. Sommigen weten zelfs zeker dat hun bedrijf dat niet heeft, blijkt uit onderzoek van Manutan. Manutan onderzocht hoeveel medewerkers in Nederland weten van veilig werken; 1000 respondenten bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland reageerden.
Eén derde van werkend Nederland weet niet welke collega BHV’er is en waar de EHBO-koffer zich bevindt. Hoewel de meesten wel weten waar de brandblusser hangt, weet 30 procent dat niet. Specifieke veiligheidseisen – zoals beschermende kleding, een helm of schoenen met stalen neuzen – nemen de meeste medewerkers wel in acht. 12 procent van de jongeren volgt de eisen niet op.
1. Ontruimingsplan
Een ontruimingsplan is verplicht. Ook moeten medewerkers minstens één keer per jaar de ontruimingsoefening doen. Dit plan geeft aan wie op welk moment welke taken heeft. Ook staat er op het plattegrond aangegeven waar de brandblussers, vluchtroutes en verzamelplaatsen zijn. Bij zo’n oefening blijkt al snel waar het mis gaat.
2. BHV’ers
Het aantal benodigde BHV’ers per bedrijf hangt samen met de aard, grootte en ligging van het bedrijf, het aantal aanwezigen en het aantal niet-zelfredzame personen, stelt Manutan. Er moet altijd minstens één BHV’er op de werkvloer zijn. Als de regel wordt overtreden, kost het bedrijf dit 3000 euro.
3. Veiligheidskleding
Eén op de vijf medewerkers draagt beschermende werkkleding. Meestal komt dit op werkschoenen, handschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsbrillen neer. Wanneer er iets stuk is, moet dit direct worden vervangen.
4. Verantwoordelijkheid
Manutan: “Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers moeten hun verantwoordelijkheid voor veilig werken nemen.”