‘Ik heb nog nooit een ontruiming geoefend!’

Bijna de helft van werkend Nederland heeft nog nooit een ontruiming geoefend. Ook weet 32 procent niet of er wel een ontruimingsplan is. Sommigen weten zelfs zeker dat hun bedrijf dat niet heeft, blijkt uit onderzoek van Manutan. Manutan onderzocht hoeveel medewerkers in Nederland weten van veilig werken; 1000 respondenten bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland reageerden.

Eén derde van werkend Nederland weet niet welke collega BHV’er is en waar de EHBO-koffer zich bevindt. Hoewel de meesten wel weten waar de brandblusser hangt, weet 30 procent dat niet. Specifieke veiligheidseisen – zoals beschermende kleding, een helm of schoenen met stalen neuzen – nemen de meeste medewerkers wel in acht. 12 procent van de jongeren volgt de eisen niet op.

1. Ontruimingsplan

Een ontruimingsplan is verplicht. Ook moeten medewerkers minstens één keer per jaar de ontruimingsoefening doen. Dit plan geeft aan wie op welk moment welke taken heeft. Ook staat er op het plattegrond aangegeven waar de brandblussers, vluchtroutes en verzamelplaatsen zijn. Bij zo’n oefening blijkt al snel waar het mis gaat.

2. BHV’ers

Het aantal benodigde BHV’ers per bedrijf hangt samen met de aard, grootte en ligging van het bedrijf, het aantal aanwezigen en het aantal niet-zelfredzame personen, stelt Manutan. Er moet altijd minstens één BHV’er op de werkvloer zijn. Als de regel wordt overtreden, kost het bedrijf dit 3000 euro.

3. Veiligheidskleding

Eén op de vijf medewerkers draagt beschermende werkkleding. Meestal komt dit op werkschoenen, handschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsbrillen neer. Wanneer er iets stuk is, moet dit direct worden vervangen.

4. Verantwoordelijkheid

Manutan: “Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers moeten hun verantwoordelijkheid voor veilig werken nemen.”

Overige Nieuws

Boete ontbreken blusser op vrachtwagen in België

Alle motorvoertuigen, inclusief niet-Belgisch geregistreerde voertuigen, moeten uitgerust zijn met een brandblusser. Voertuigen met een maximaal toegestane massa van meer dan 7,5 ton moeten een…

Productie TL- en PL lampen aan banden

Vanaf medio 2023 zal het produceren van TL- en PL lampen worden verboden bij wet. Hierdoor zal het lastig worden om oudere noodverlichtingsarmaturen met TL-…

Uitfasering fluorhoudende blusmiddelen

Begin 2023 is er een voorstel gepubliceerd voor een Europees verbod op het gebruik van PFAS (fluor) in brandblussers. De verwachting is dat in 2025…

Rookmelderverplichting is een uitdaging voor VvE en woningbouwvereniging.

Per 1 juli 2022 moeten alle bestaande woningen zijn voorzien van rookmelders. Dat is voor grote organisaties, zoals VvE’s en woningbouworganisaties, een uitdaging. Nu-Swift Brandbeveiliging…

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht voor bestaande bouw

Voor nieuwbouw geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Nu gaat deze regel ook gelden voor bestaande bouw. Hiermee geeft…

Maatregelen Covid-19 (Corona)

Het Corona virus heeft invloed op onze dagelijkse werkzaamheden. Dat houdt in dat ook wij maatregelen hebben moeten nemen om de veiligheid en gezondheid van…

Inspectie roept op AED’s zonder keurmerk spoedig te vervangen

Nu.nl Donderdag 27 juni 2019 De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept gebruikers van twee typen Automatische Externe Defibrillators (AED's) op deze snel mogelijk te…

Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer groot succes

De deelname van Nu-Swift aan de vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer op 23, 24 en 25 januari j.l. was een groot succes. Tezamen met EATON had…

Deelname Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Experience room van Nu-Swift en Eaton laat bezoekers een evacuatie in het donker ervaren Wat moet je doen als er brand uitbreekt in een gebouw…

Nu-Swift al 45 jaar duurzaam veilig

Nu-Swift viert in 2019 haar 45 jarig jubileum. Het bedrijf dat in december 1973 is gestart in Arnhem met de verkoop van blusmiddelen is inmiddels…

Nieuws