Uitfasering PFAS: Transitie zonder compromis

Het verbod op PFAS, hoe zit dat precies?

PFAS is een afkorting die staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische verbindingen die niet uit zichzelf in de natuur voorkomen. Het grote nadeel van deze stoffen is dat deze heel slecht zijn voor de gezondheid en niet door de natuur kunnen worden afgebroken. Om die reden wordt er toegewerkt naar een Europese wet- en regelgeving die de levering van PFAS en producten waarin PFAS is verwerkt zal gaan verbieden.

Of het nu gaat om cosmetica, kleding, pannen met een antiaanbaklaag, elektronica of blusmiddelen, als er PFAS in het product aanwezig is, wordt de levering hiervan aan banden gelegd.


In lijn met de wet- en regelgeving streven wij als Nu-Swift een positieve bijdrage te leveren aan een veilige en duurzame wereld. Samen moeten wij ervoor zorgen dat er zo min mogelijk nieuwe PFAS-houdende producten in omloop komen. Indien u uw blussers tijdens een hervulling of revisie laat vervangen voor een PFAS-vrij alternatief van Nu-Swift, ontvangt u van ons een scherpe aanbieding ter bevordering van de transitie. Hiermee bent u weer jaren verzekerd van de hoogst mogelijk mate van brandbeveiliging met de welbekende Nu-Swift kwaliteit én zonder PFAS.
Goed voor u en voor het milieu.


Waarom zit er PFAS in blusschuim?

Voor het blusvermogen van sproeischuimblussers wordt momenteel een fluorverbindingen toegepast. Deze verbindingen hebben de eigenschap om chemisch en thermisch zeer stabiel te zijn. Bij hoge temperaturen en onder extreme omstandigheden (bijvoorbeeld agressieve, zure of basische producten) blijven de verbindingen intact, zodat het blusschuim zijn werking blijft behouden. Deze unieke eigenschap zorgt er namelijk voor dat er geen brandstof wordt opgenomen in het blusschuim. Het schuim wordt zo minder beïnvloed door de brand, waardoor het zijn blusvermogen behoudt. Daarnaast ontstaat er een filmlaagje over de brandstof die de brand afdekt en daarmee effectiever blust.

De Nu-Swift PFAS-vrije blusser

De hoeveelheid fluor in de reguliere Nu-Swift blussers is bijzonder laag. Voldoende om een hoog blusvermogen te realiseren, maar zo weinig dat het vrijwel geen negatieve invloed heeft op het milieu. Nu-Swift blussers waren daarmee al de meest milieuvriendelijke blussers van Nederland.

Al sinds de oprichting van Nu-Swift staan onze blussers bekend om hun onovertroffen bluscapaciteit, een reputatie die we blijven waarmaken met onze fluorvrije blussers. Zo introduceerden wij in 2021 als eerste een 100% fluorvrije blusser met een ongekende bluscapaciteit van maar liefst 33% hoger dan andere fluorvrije blussers in de markt. We blijven onze blussers continu doorontwikkelen om u te kunnen verzekeren van de beste blusser op de markt. Een veilig gevoel!


De groenste blusser van Nederland, vindt u alleen bij Nu-Swift.

  • 100% PFAS-vrij
  • Hoogste blusvermogen van PFAS-vrije schuimblussers in Nederland
  • Patroonblusser, elk jaar inwendig controleerbaar en drukloos buiten gebruik
  • Ergonomisch 123 systeem, dus zeer eenvoudig in gebruik
  • Bediening in spuitstuk waardoor gecontroleerd blussen veel eenvoudiger is
  • Langste worplengte en daardoor kan worden geblust op veilige afstand van de brandhaard
  • 10 jaar garantie en een levensduur van 20 jaar

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming, maatschappelijk ondernemen en (brand)veiligheid? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!